Războiul clenilor – Beliş 2010

Etapa a III-a de Open a Campionatului Naţional de Spinning ne aştepta pe controversatul şi superbul lac de la Beliş din judeţul Cluj.

Rasarit

Cu un efectiv de 4 din 5, E.S.T.-icii s-au pornit la drum cu speranţe mari de puncte, deşi cleanul pe lac încă reprezintă o frumoasă necunoscută. Nu cunoşteam deloc lacul, eu şi Blajinu’  fiind pentru prima dată acolo şi ca atare am spilcuit din puţina informaţie găsită pe internet şi la colegii noştrii care mai pescuiseră, Oby 1 şi Cotzo.
Am ajuns dimineaţă, cam cu ochii-n gură dar ne-am revenit rapid cu ceva cafea şi contemplând peisajul absolut fantastic din munţii Gilăului. Avizi să ieşim cât mai repede la clenoci, am umflat pe fugă bărcuţele şi ţup pe apă! Antrenamenul, desfăşurat în afara sectoarelor de concurs, a fost puţin relevant, după cum aveam să realizăm în timpul competiţiei. Am prins cleni şi bibani, pe diverse adâncimi, la năluci reactive. Cel mai bine au mers nălucile făcute de Radu Bug special pentru chub.
Bug

Ce m-a uimit a fost faptul ca am prins cam toată ziua, adevărat că nu chiar non-stop, însă erau acolo şi haleau. Semne bune ce ne dădeau speranţe că vom face treabă bună.
Spre seară s-au adunat băjeţii şi s-au pus pe treabă, fiecare cu îndeletnicirea proprie: pus cortul, umflat barca, pregătit lansetele, scobit prin truse şi nu în ultimul rând, consumat ceva bere. Am schimbat două-trei vorbe cu prietenii regăsiţi la această frumoasă locaţie, încă ceva pregătiri şi la somn că mâine e de muncă.

Manşa I a început la ora stelară 600, start

54 de cadeţi navigând plini de elan spre sectoarele planetei extraterestre Beliş. Am avut marele noroc să găsesc clenosfera chiar în primele ore de manşă, iar boblerele Bug mi-au adus rapid 6 cleni de puncte.  Nu-mi venea să cred! Însă maioneza s-a tăiat brusc şi n-am reuşit s-o mai dreg nicicum. Înhaţ totuşi un loc 6 pe manşă ceea ce nu e tocmai rău. Blajinu prinde 2 cleni “frumoşi” şi iese pe 18 în grupă însă Cotzo a avut întâlnire cu dezastrul şi bifează o gherlă, cu care toţi suntem datori. 😛 În cealaltă grupă, în cvartalul plângerii, Oby 1, fost Gherloby, face pe naiba şi ia totuşi un clean punctabil, odată cu ploaia rece de pe finalul manşei, fapt ce-l propulsează pe un nesperat loc  12-13.
clean
Sectorul pe care pescuise avea să dea nu mai puţin de 14 blancuri, din 28 de războinici. Manşa I se termină, cu Tavi Coroiu  de la clubul Cozma pe locul I în grupa A cu 5 cleni de puncte, urmat de Ion Predescu (CPR) pe II şi la mică distanţă de abrevisul Cristian Popescu, ambii cu 4 peşti. Din urmă pândeau însă ameninţători, degrabă dezvăluitorul de locuri Gyorg (CPR) şi braşoveanul Rareş Boeriu de la BST. În cealaltă grupă, deţinătorul de pălinci mărgelate, Vasile Pop (AFC), rezolvă relaxat manşa cu nu mai puţin de 13 peşti măsuraţi, urmat de ceperistul Ersilian Popa cu 9 cleni şi de Cristi Bunghez de la Paco, cu 8 peşti, pe poziţia a III-a.
Ce a urmat e oarecum firesc pentru orice manifestare cu titlul de etapă a CNS, adică un gulaş gustos şi bere “fără număr” :). La ce-ai prins, cum i-ai găsit, pe ce adâncime etc, aceleaşi discuţii oarecum sterile aş zice, nu cred că e vreun combatant care să împărtăşească integral şi public ce şi cum. Eeee, e altceva pe linie de club, nu-i aşa? 😛

Împreună cu Blajinu’ şi Cotzo, urma a doua zi să intrăm pe gherlosfera din sectorul sudic. Ştiam două lucruri certe: că s-au prins foarte puţini peşti acolo în manşa I deci în mod logic va fi supergreu şi că bateria mea de 76 Ah avea să intre în colaps, după zecile de ancorări şi kilometri destui bântuiţi în căutarea nesuferiţilor de cleni. Şi-aşa n-am mai văzut sala de sport o săptămână, deci o să lucrăm un pic pieptul la întoarcere. 🙂 Îi şoptesc în treacăt lui Oby1 cam pe unde e cozonacul cu 6 cleni frumoşi. Promite că mă îngroapă-n bere dacă dă de ei. 🙂

Manşa a II-a. Am pescuit o vreme în derivă, pornind motorul doar cât să ocolesc concurenţii poziţionaţi deja. Ore în şir nu am avut un ţac. Infuzia de adrenalină din prima manşă dispăruse complet iar eu mă scufundam încet-încet în strato… ăăăă, gherlosferă. Ca un făcut, în loc să admir peisajul incredibil de frumos vedeam în faţa ochilor doar plăcuţa localităţii nedrept urâtă de toată lumea. Încercam să surprind starea de spirit a colegilor de suferinţă şi am avut parte doar de priviri plictisite şi triste. Semnul “O” mi se făcuse de prea multe ori. Brrrr! Trece preşedintele şi mă încurajează. Îl salut şi mă mut iar, a enşpea oară. Nimic. Îl zăresc pe Blajin pescuind pe o întinsură, îl sun şi-mi confirmă: “Tot gherlă, frate..! La ora stelară 1200 iau un clean de nicăieri şi aproape zbor cu el spre măsurătoare. 21 de centimetri! Pfuuuu, am evadat din Cvartalul BLANC! Blajinu’ face ce face şi împuşcă şi el 2 peşti însă Cotzo, oarecum consolat înregistrează un nou eşec. Capac la toate, pe final de manşă, vine şi o ploaie cu fulgere şi tunete, de-ţi stătea inima uitându-te la cerul negru, brăzdat de săgeţi luminoase! Vâslesc vreo 2-3 km până la mal, motorul murea văzând cu ochii, ca să aflu veştile: în sectorul negru, abrevisu’ Didi (Gheorghe Tudorache) defilează cu 9 cleni, habar n-am cum prinşi! Pe poziţia a doua şi a treia, erau cu  numai câte doi peşti, Vasile Pop şi Ersilian Popa, ambii luând o opţiune serioasă pentru podium. Mă sună colegul Oby1 şi mă loveşte cu vestea: 11 peşti punctabili! Băăăăăă, ce mama măsii le-ai făcut?! Îl suspectez că poate lua manşa, ceea ce s-a şi întâmplat până la urmă, şi încă la o distanţă respectabilă de vreo 7 cleni faţă de pluton. L-au urmat Tavi Coroiu şi Cristian Popescu, cu şanse bune la top 5 şi ei. De notat promptitudinea afişării clasamentelor precum şi prestaţia în general a arbitrilor, n-a fost deloc uşor nici pentru ei.
A urmat una din părţile de care ne amintim toţi cu plăcere, strânsul jucăriilor. Ca să fie şi mai plăcut, am facut-o uzi până la piele ( Piele, nici o aluzie! ).
cotzo
Înjur mărunţel printre dinţi în timp ce pliez barca udă şi mă apostrofează o voce din spate: “C..ie, s-a afişat generalul, eşti pe 14!” Opaaa! Nu rău. Oby1 ocupă locul 8, demonstrând faptul că în clenosferă mai erau ceva cleni ori că au halit mai bine a doua zi. În mare viteză am pus bagajele în maşini şi fuguţa la premiere. Au demonstrat că se ştiu bine cu pescuitul în clenosferă următorii:

Locul I – Vasile Pop – Aqua Fishing Club;
Locul II – Octavian Coroiu – Cozma Fishing Club;
Locul III – Ersilian Popa – Clubul Pescarilor de Răpitori.

podium Belis

Ţin să-i felicit pe câştigători, pe toţi participanţii, care au luptat frumos pentru punctele ce duc în galaxia Master 😉 , organizatorii de la Paco Spinning Club, care deşi puţini la număr au făcut eforturi uriaşe să iasă concursul aşa cum trebuie şi nu în ultimul rând pe arbitrii, care au tras cot la cot cu concurenţii.
Alături aveţi clasamentul final al etapei a III-a din Divizia Open, Beliş:
Clasament

Leba.

15 Comments

 1. pikeman July 7, 2010
 2. Sorin July 7, 2010
 3. blajinu' July 7, 2010
 4. nick July 7, 2010
 5. Leba July 7, 2010
 6. Sorin July 7, 2010
 7. Razvan July 7, 2010
 8. nucus July 7, 2010
 9. oby 1 July 7, 2010
 10. sorin July 7, 2010
 11. Leba July 7, 2010
 12. Kriss July 8, 2010
 13. Rares July 9, 2010
 14. Ora Exacta December 15, 2015

Leave a Reply