Despre ochelarii polarizanţi

press-release

Ochelarii de soare cu lentile polarizante, fac ca aceştia să reprezinte soluţia ideală pentru o grupă mare de purtători, de la conducerea autoturismului la sporturi nautice, de la pescuit la sporturi de iarnă şi multe alte activităţi în aer liber cu vreme însorită.

În general culoarea maron a lentilelor cu filtru de polarizare are un efect de mărire a contrastului dintre culori, datorită filtrării parţiale a radiaţiei albastre din lumina.

poza-2

poza-1

Pe suprafaţa unui mediu transparent, lumina reflectată este parţial polarizată. Mare parte a acestei lumini este polarizată vertical, iar filtrul este dispus orizontal şi asigură 100% filtrarea acestei lumini reflectate. Astfel cu aceste lentile vor fi înlăturate aproape în totalitate reflexiile deranjante ce se formează pe o şosea umedă, când bate soarele, pe suprafaţa apei sau a zăpezii în zilele însorite, obţinându-se astfel o vedere clară, cu o redare foarte bună şi placută a imaginii.


De fiecare data când razele soarelui se reflectă de pe o suprafaţă, spre exemplu apa, reflexia luminii se propagă în plan orizontal. Acest fapt creaza o luminozitate puternică şi în acelasi timp un disconfort vizual ce poate fi înlaturat în totalitate, doar cu un filtru polarizant de buna calitate.


Pentru a face o diferenţa dintre o pereche de ochelari de soare polarizanţi de bună calitate şi o altă pereche de ochelari, trebuie luată în consideraţie în primul rând grosimea lentilei.  La ochelari cu lentile foarte subţiri vom avea doar filtrul de polarizare, iar acolo unde grosimea lentilei este mai mare (minim 2 mm) avem filtrul polarizant plus o lentilă de soare, care are şi rolul de absorbţie a luminii şi protecţie la radiaţiile U.V.

poza-3

Pentru a veni în ajutorul pescarilor şi nu numai lor, atunci când cumpără o pereche de ochelari, lentilele care polarizează lumina se pot distinge de lentilele ochelarilor de soare banali, astfel:  se suprapun lentilele la 180 de grade si privind o imagine in spatele lor aceasta se va vedea. Dacă rotim o lentilă polarizantă la 90 de grade, imaginea din spatele acesteia se va estompa. În cazul când nu putem face testul de mai sus, putem verifica privind ecranul unui telefon mobil în acelaşi mod, rotind o lentilă la 90 de grade desupra  ecranului, sau mai uşor rotind ecranul telefonului în timp ce avem ochelarii pe ochi; ca rezultat, vom obţine efectul descris mai sus, imaginea va fi neclară, ştearsă, sau chiar estompată.

Un plus de calitate adus lentilelor de soare polarizante constă şi în depunerea pe suprafaţa lentilei a unor diferite tratamente antireflex, care asigură o claritate maximă a imaginii sau de asemeni, a unui tratament  de durificare obţinut prin aplicarea unui strat protector  de lac pe lentilele din plastic, acesta conferind lentilei rezistenţă sporită la deteriorări cauzate de acţiuni mecanice (zgârieturi, frecări etc.).

poza-4

poza-5

Avantajul unei lentile de soare polarizantă cu tratament antireflex, în concurs cu lentilele polarizante netratate, este că acele reflexii care se formează pe suprafaţa lentilei, în medie de 10-15%, se reduc drastic până la un procent de 1-4% şi implicit veţi putea vedea mai bine şi mai clar tocmai datorită eliminarii acestor reflexii. Totodată, lumina care cade pe suprafaţa unei lentile netratate antireflex, nu va trece în întregime prin aceasta, ci o parte din această lumină va fi reflectată înapoi (ca o oglindă spre exemplu) şi va forma reflexii deranjante care reduc claritatea, asta şi datorita reflexiei corneei (pe lentilă aparând reflexia propriului ochi), reflexii foarte stânjenitoare pentru purtător.  Toate aceste inconveniente sunt eliminate prin aplicarea tratamentului antireflex.

poza-6

Lentilele polarizante de soare pot fi şi cu dioptrii, asta pentru persoane care au deficienţe poza-7de vedere, şi sunt prezentate într-o gamă largă de culori şi materiale. De la nuanţe de maron închis spre maron deschis, gri, galben, albastru , având diverse materiale de construcţie (sticlă, plastic, policarbonat).

Lentilele de soare polarizante din policarbonat cu tratament antireflex, sunt cele mai performante, ele oferă şi cea mai bună calitate a vederii, combinată cu cea mai buna  protecţie solară:

# reduc reflexiile orbitoare;

# îmbunatăţesc contrastul;

# culorile sunt percepute mai vii, mai vibrante;

# oferă cel mai bun confort  vizual;

# asigură protecţie 100% la radiaţiile U.V. (ultraviolete).

# au o rezistenţă superioară la şocuri.

# au o greutate extrem de redusă.

by Cotzo.

Articol apărut cu sprijinul Baracuda – partener oficial al E.S.T.
şi Magazinul lui Peşte – Iaşi

5 Comments

  1. Blajinu' January 27, 2011
  2. oby 1 January 27, 2011
  3. Sofokle May 25, 2012
  4. Vexnet October 24, 2014
  5. www.zof.ro May 29, 2021

Leave a Reply