Luptătorii condamnaţi

Sunt pescari şi pescari. Nu reiau categoriile că le ştiţi şi voi.  Normal, în frumoasa şi greu încercata noastră ţărişoară, majoritatea sunt din ăia flămânzi. Nu, nu flămânzi, rupţi de foame. De aici până la măcel e doar un pas.  Şi da, pasul a fost făcut.  Se naşte însă întrebarea: mai putem face ceva? Nu încetez să sper asta, deşi întrebarea e retorică şi sună ridicol.

Se spune despre biban …dsc00795 că e un peşte foarte rezistent, se adaptează foarte uşor şi este greu de exterminat. Perfect de acord, mai puţin ultimul paragraf.  Adevărul este undeva la mijloc, consider că se poate extermina şi această specie. Nu, nu e uşor, dar românul poate, vă garantez. Cum adică cum?  Simplu, cu plase, năvoade, carbid, curent, undiţe, lansete etc.  Cu orice mijloace, numai să-l termine.

Oare ar trebui să-i ridiculizăm pe finlandezii care l-au declarat peşte naţional?  Cat de infatuaţi sunteţi, bah necivilizaţilor?

De ce pledoarie pentru un peşte “insignifiant”, cum ar zice unii? Ei bine, pentru mulţi dintre noi bibanul este un partener extraordinar de luptă, un mijloc de relaxare deosebit. Atacă cu lăcomie năluca, se zbate, ia adâncime şi nu se dă bătut până în ultima clipă. Nu de puţine ori am păţit să-mi sară din mână într-o clipă de neatenţie, după un aparent moment de acalmie. 🙂bibu-2

Eu unul nu aş da un dril de biban “cu cojoc” pe unul cu un şalău convenţional sau o ştiucă până-n 60 de centimetri. Dar ăsta sunt doar eu. Aşa cum spuneam, foarte puţini pescari ştiu să aprecieze acest “raptor “veritabil la justa lui valoare.

Acest articol nu se vrea a fi un manifest pentru eliberarea necondiţionată a bibanilor, majoritatea pescarilor ştiu bine ca fileurile de biban la saramură sunt comparabile sau poate chiar mai bune decât cele de şalău.   Nu, nu trebuie să eliberăm toţi bibanii capturaţi, ci doar pe cei care chiar nu ne trebuiesc dar,  într-o pornire pseudo-ancestrală, îi îndesăm cu sârg în sacoşă, ca să contribuie la “plin”, chiar dacă acasă nu prea  ştii cine-i mai curăţă, sau daca pisica nu se va uita plictisită la cei câţiva peşti ţepeni din farfurioara unde de obicei stau granulele zilnice.

Aşa că, stimaţi colegi de suferinţă, haideţi să învăţăm să redevenim civilizaţi, poate aşa cum am mai fost sau poate chiar mai bine şi să dăm drumul înapoi peştilor care nu ne trebuiesc, da?

Cam asta ar fi…dsc00794

4 Comments

  1. nick February 12, 2010
  2. catalin February 17, 2010
  3. nick February 23, 2010
  4. catalin February 23, 2010

Leave a Reply