Șalăi cu mușchi, pe strada Competiției

După o lungă și dureroasă lipsă din competițiile de spinning, am hotărât ca, împreună cu 3 colegi, să atac paradisul șalăilor autohtoni, Sărulești. Unde? La Relax Trophy, aflată la a a 5-a ediție deja.
Precedentele ediții s-au dovedit un succes, atât la capitolul capturi cât și în zona de bună dispoziție, atmosferă. Așa că, de ce nu? Revederea cu garda veche, tentația unui pescuit maraton la șalău, 3 zile a 9 ore fiecare.. pfff, cum să reziști?

Pregătirile…ah, pregătirile! Aici e buba, se știe că pescarii devin shopmaniaci înainte de o pescuială serioasă, fără să conteze specia. Cutii peste cutii, căptușite cu gume new-entry sau clasice confirmate. Bugetele se dau peste cap, plusăm nefericit, în speranța că ”poate aia e”.

Adunarea la Tg. Frumos, să ne joncționăm cu frații bostonieni. Decisesem să punem parte din bagaje în Matilda (aka Smart Liner.ul de 3,50 m legat la Passat.ul lui Oby) ca să mergem toți cu o singură mașină.

Ce să mai, odată ajunși, repede bărcile, probă la motoare, lansetele și… hai să ”citim” ceva cu vechii prieteni. Băh, da corturile? Dă-le dreac, mai încolo!

Vremea se anunța ok, cu excepția vântului de duminică. Pescarii bătuciți mulți ani pe ape știu bine valorile la care se poate rezista pe apă, chiar și cu o barcă mică. Confortul se cam duce naibii de la ”gust” de 35-40 km/h iar peste 50 deja e aventură urâtă să stai pe apă, mai ales pe o apă mare, ca Săruleștiul.

Printre licori fermecate ce alunecă miraculos pe gâtleje, încercăm să creionăm strategii de câștig.

Am să încerc să descriu succint câte ceva din cele 3 zile de pescuit la acest minunat pește, șalăul.

 

MANȘA 1.

Am decis cu colegul Blajinu să atacăm un loc clasic, dacă nu e trotuar acolo. ”Terenul de fotbal” dintre ”Buduroi” și ”Becker”. Pe o structură interesantă, cu ceva talent și gume japo, extragem 2 șalăi din coteț relativ rapid, e bine, de moral.

dav

După ceva repoziționări, părăsim incinta spre locuri cu verdeață. Ne facem peștii cu ceva emoții, erau risipiți și cam timizi. Scoatem in-extremis o medie de 54,6 cm ceea ce ne situează pe locul 17/manșă. Nu rău dar putem mai mult.

Echipa East1 (Oby+Luca) se duc pe locul 41, la numai 3 cm de noi. Eram convins că lucrurile se vor schimba radical în cele două zile ce urmau, clasamentul era foarte strâns.

Seara socializare, lectură, voie bună.

MANȘA 2.

”Hai la pet!” zice colegul, cu fața aia convinsă, inspirată. Mergem și la câteva minute Blajinu împletește un 60.ar, în condițiile date aur curat. Măsurăm frumos, fix 60, îl pup.

Repoziționare pe alt coteț, în dreapta hotelului, ratez cu eleganță unu de puncte, înjur duios.

Sf. Blajin face ce face și mai  lovește candid un 60 la o clasică, deja mă uitam siderat la lansete…fac eu ceva greșit? Ard și eu unul mai mărunt, boon, 3 pești.

sdr

Spectrul sintagmei ”nu ne-am făcut peștii” cobora peste Matilda iar moacele noastre erau relativ pământii. Îi zic, la inspirație, hai la hora aia, cred că văd driluri. 7-8 bărci stăteau pe un prag drăguț, ne strecurăm politicos, mâini ridicate, e ok? DA.

Lanseu luuung, spre pragul cu pricina..buum! trag de el ca de sfoara ancorei, îl scot la poză..măsor pe bancă: 70 cm. Pffffff! Colegul rânjește, îmi dă un cinci. Mai scoatem unu bun, mai corectăm..la arbitri 70.arul e de fapt 69, futui!

Seara clasamentul ne pune pe locul 3/manșă cu o medie de aproape 60….booon! Luăm și cașcaval. Veteranii Doru Someșan/Dan Iercoșan ne-au luat cinstit fața cu un 78, care s-a dovedit în final a fi și captura concursului.

MANȘA 3.

”În fond e simplu, secretul e să fii nițel supărat” spunea marele Marin Moraru. E, aici e problema, noi nu eram destul de supărați.

Atacăm din nou salașul lui 69..luăm doi pești și cu ei rămânem. Cu 2 ore înainte de final aveam doi pești. Mă uitam admirativ la unele echipe din zonă: nu mâncau, nu fumau, nu beau apă…nimic, frate!

Sute și sute de lanseuri, repoziționări cu ochiu pe sonar, aluat tare, ce mai! Ăia supărați, nu noi. Ne mai mutăm și halesc unu de puncte. Greu, frate.

Spre final Blajinu face o minune și arde 2 pești buni..pffff, gata, ne-am scos!

Eram conștienți că trebuie să ne mobilizăm pe ultima sută de metri pentru a corecta punctajul însă oboseala și-a spus cuvântul, eram efectiv storși de puteri. Multă transpirație, puțină inspirație. Ieșim cu o medie de 52,5 ceea ce ne pune la general pe locul 7. Cu un pic de bulan, luam podium. N-a fost să fie..

La capătul firului, Obyssen mă lovește cu vestea: rateuri multe, n-au făcut peștii. Tragic.

 

 

Brief:

NE-AU PLĂCUT:

# Sistemul de punctare
Mie personal, mi se pare o modalitate fair-play de punctare: peștii mari câștigă, mortalitatea e mică. Cei mai inspirați și tenace au câștigat. Bravo, Doru/Dan, Sabin/Teodor, Csaba/Cristian!

 # Premiile
Valoare premiilor a depășit așteptările și e undeva în top 3 la concursurile de spinning din țară. Cu toate astea, taxa de participare a rămas la o valoare decentă. Organizatorul a făcut minuni. Bravo, Boanță!

#Live.ul pe Whatsup.
Idee excelentă, mai ales că au fost premii instant, de exemplu primii 5 pești pe manșă.

#Peștii
Deși nu au fost recorduri, șalăii în pontă sunt absolut geniali. Negri, furioși, iubăcioși!

 # Atmosfera.
Oameni relaxați, pescari cu experiență, așteptând cu o bere-n față să-și încrucișeze lansetele pe apă. Fără animozități, fără faulturi. Chapeau.

 # Cafeaua și cocktailurile
Morcovu&compania ne-au delectat cu finețuri. Cafea strong, Sexonthebeach, LongIsland etc
Merci, Cosminilor!

 

 #Haleala&berea
Giani Tatu nu are nevoie de nicio prezentare iar Tuborg nici atât.

 # Arbitrajul
Prompt, corect, eficace. Cu excepția unei sincope cauzată de un motor mofturos, #allgood.

Bravo, Vasile&Co.

P.S. Boanță, keep up!
P.S.2 Arif/Cox, aveți grijă de sponsor că e valoros!

Ce spun băjeții:

Marcel Gheorghiță

 

A fost grozav – de la început, pana la final.

Am avut noroc de un coleg cu care am reușit să fac o strategie comună, iar anii de experiență și-au spus cuvântul, reușind ambii să punctăm cu pești și mulți și de talie mare. Bineînțeles, nu au lipsit caterincile despre stiluri și momelile folosite, unele mai ciudate ca altele. Dormit la cort, spălat la chiuvetă, ca în tinerețe. Oameni de calitate, prieteni vechi, atmosfera super. Bere multă și rece, seară de cocktailuri grozave, mese de seara delicioase by Giani Tatu. Lacul ne-a primit ca de fiecare dată cu surprize, placute și mai puțin plăcute, dar asta face parte din farmecul lui, niciodată nu ne-a oferit totul pe tavă.

În prima zi, am plecat a 4-a barcă și ne-am dus direct la buduroi. Supriză, am fost singuri o perioada acolo. Am prins primii pești destul de repede și deja ne gândeam la concursul cu primii 5 pești. Dar n-a fost să fie. Agățături multe, semn de loc bun, dar pești puțini aici. Amiaza ne-a prins cu doar 3 pești și am decis ca e vremea să-i căutăm în alta parte. La sugestia colegilor din cealaltă echipă, ne-am schimbat locul și vorba aia: schimbi locul, schimbi norocul – am mai luat încă 2 buni și ne-am făcut numărul de pești punctabili. La final de zi, stăteam binișor, pe un surprinzător loc 17 din 57 de echipe.

A doua zi, mergem direct la locul unde am prins ultimii pești mai mari. Cam pustiu locul, doar ceva bibani mici și un strap, dar insistența ne este rasplatită cu un șalău de 60 cm. Plecăm spre un alt loc, la malul inalt, unde prinsesem niste pești mai mici cu o zi inainte și mai găsim un 60. Ne mutăm pe un alt loc, unde mai punctăm cu inca 2 pesti buni, dar înca nu făcusem cei 5 pești. La amiază, luăm o decizie inspirată și plecăm să căutăm pe alte zone, în direcția opusă. Găsim o ”horă”, ne lipim de ea și începem să prindem pe pragul ăla numai pești săriți de 50 cm, cu un varf de 69 cm, prins de colegul Leba. Deja începem să visăm, avem o medie spre 60 cm. La final de zi, aflăm că suntem pe locul 3 în ziua 2, fapt ce ne aduce 100 cocozauri și niște premii drăguțe de la un sponsor.

A 3 a zi, pe un vânt turbat, mergem iar la horă, la Some-SAN’S house, unde punctăm destul de repede. Vântul puternic ne pune probleme, nu stăm în ancore, trebuie să ne repoziționăm mereu. Strategia a fost să rezistăm pe același loc toată ziua, în ideea că peștii vor veni sa se hrănească. Suferim până la final, moment în care, după o nouă repoziâionare pe apă mai adâncă și o alegere inspirată – jig articulat + gumă flotantă, mai prindem înca 2 pești mărișori. Am reușit cu greu să ne facem peștii, poate din cauza dotărilor minimaliste, poate din cauza lipsei de inspirație, dar sigur și din cauza vântului puternic. Final concurs – locul 7

Respect Relax Spinning – Robert Boanta, Ilie Grigorici & Co. – ati facut o treaba de nota 10+

 

Ovidiu Parascanu

Eu am plecat de acasă cu gândul să mă simt bine în “vechea atmosferă de concurs”, ceea ce a ieșit chiar peste așteptări. Și să prind pești mai mulți ca pe bălțile de la noi, ceea ce nu prea mi-a mai ieșit…oricum experienta a fost super și s-a lăsat cu învățăminte noi.

Îmi pare rău că nu am fost nicio zi toți cu tricourile de la @Luca Micella să facem o poză.

Merci @Luca Micella pt compania din barcă…trebuie să repetăm.

 

 

 

Luca Micella

Nu am participat la foarte multe concursuri, dar ăsta a fost primul unde am simțit că am o șansă reală de atinge unul din premii, datorită sistemului de punctaj. Chiar a 2-a zi am fost cât pe ce să luăm premiul pentru primii 5 pești.

Un concurs reușit din toate punctele de vedere și nu în ultimul rând a fost o adevărată lecție; să trag cu ochiul la echipe mai experimentate, cum pescuiesc, având plăcere de a pescui lângă echipa câștigătoare, am învățat mult doar uitandu-mă la ei.

Mulțumesc colegilor și organizatorilor pentru aceste 3 zile minunate, multumesc sponsorilor și la anul sigur voi reveni.

2 Comments

  1. Ovidiu May 14, 2018
  2. Leba May 14, 2018

Leave a Reply